Енергийна ефективност и развитие на електрическата мрежа: инвестиция в по-зелено бъдеще

Темата на настоящото издание на RealTimeFuture, обединява различни ключови аспекти на съвременния живот свързани с енергийната ефективност, опазването на околната среда и бъдещето на електрическата мобилност. Всички тези енергийни предизвикателства пред Европа ще оказват все по-голямо значение в бъдещоте политики, които смята да води Старият континет.

В контекста на продължаващите конфликти в Украйна и Близкия изток, предстоящата зима в Европа и затрудненията, пред които са изправени почти всички държави от ЕС, методите, чрез които държавите, бизнесът и гражданите могат да постигнат по-голяма енергийна ефективност, независимост и въглеродна неутралност, изглеждат все по-актуални. Именно в това се корени и идеята за по-добра енергийна ефективност.

Разбира се, този процес е неразделно свързан с развитието на енергийната инфраструктура и подобряването на електрическите мрежи в страните от ЕС. Затова, наред с усилията на гражданите да направят своите домове по-здравословни, ефективни и съвременни, както и да се развиват по-икономично и екологично, се налага да бъдат предприети сериозни стъпки от страна на държавите и институциите. Така ще се осигури гладка и успешна икономическа трансформация към устойчивото и зелено бъдеще.

Новото издание на Real Time Future е посветено на проблемите при зеления преход с акцент върху електрическата мобилност и енергийно ефективните домове.

Ще бъде ли България сред отличниците или отново ще догонваме всички останали страни в Европа? Разговор за бъдещето, в който всички трябва да участват.

А с енергийната ефективност обикновено идват и умните електромери. Те пък могат да създават нови главоболия за потребителите.

За финал може да видите и интересно проучване: могат ли растенията да съжителстват със соларните панели на покривите на сградите?

Европейските производители на автомобили могат да произвеждат достъпни електромобили на цена от €25k до 2025 г. с разумен марж на печалба от 4%. А под достъпни електромобили се има предвид коли с характеристики от типа н40 kWh LFP батерия имащи 250-300 км пробег. С подобна цена за масовите потребители, това ще добави милион допълнителни продажби на електромобили годишно и ще ускори премахването на двигателите с вътрешно горене. Паралелно с това ще има отзвук и противодейства на господството на Китай на пазара на електрически превозни средства. Това са само част от анализите, които неправителствената организация Transport & Environment (T&E) представи наскоро.

Как ще изглеждат градовете на бъдещето? Интелигентни екосистеми, които анализират, прогнозират и планират вместо нас. Познават навиците на своите обитатели и им откликват по най-добрия начин, осигурявайки баланс между комфорт и ефективност. Градът на бъдещето e хармонично съчетание от авангардни иновации, високо качество на живот и устойчиви практики с поглед към околната среда и управлението на природните ресурси. Вероятно всеки от нас вече прехвърля в съзнанието си футуристичните сцени от холивудски продукции.

Изменението на климата е сред централните теми в политиката за устойчиво развитие на най-голямата търговска верига у нас Kaufland България. Като част от групата Schwarz, лидерът в ритейла следва подхода да избягва, намалява и компенсира емисиите не само в обектите на компанията, но и тези във веригата на доставка. Изпълнението на заложените цели на групата по стратегията за борбата с климатичните промени е с хоризонт 2025-2030 година и действията по тяхното изпълнение са дългосрочно заложени.

Актуализираната пътна карта за декарбонизация от Международната агенция по енергетика (IEA) показва, че докато пътят към ограничаване на глобалното затопляне до 1,5 °C се стеснява все повече, той остава постижим. Това би било възможно само ако правителствата надграждат върху силен растеж в технологиите за чиста енергия като слънчева и вятърната енергия, както и електрическите превозни средства. И това да става с още по-голяма амбиция към голяма цел за беземисионна икономика. Следващите няколко години обаче са критични. Без решителни действия през това десетилетие, прозорецът ще се затвори и светът ще бъде заключен в още по-опасни въздействия от изменението на климата. А какъв е ключът за справяне с проблемите – пестенето на енергия?

Широкомащабното възприемане за гъвкави енергийни решения може да доведе до очаквано годишно намаление на разходите за енергия от £4,6 милиарда до 2030 г. А сумата може да достигне впечатляващите £14,1 милиарда до 2040 г. Това се случва днес във Великобритания и е свързано с прехода към умни електромери и интелигентни мрежи.

Това показва проучване, проведено съвместно от Cornwall Insight и Smart Energy GB, което разкрива, че стратегическото изместване на потреблението на енергия към часове извън пиковите моменти. И това може да доведе до спестявания в размер на милиарди паунда.

Биосоларен покрив е този, който има инсталирани както растителност, така и слънчеви панели на върха на сградата. Такива вече започват да се срещат все по-често в Европа и САЩ. Присъствието на едното пречи ли на другото или те всъщност се засилват взаимно? Отговорът е вторият, обясняват изследователи от Технологичния университет в Сидни и от университета в Канбера, които обобщават своето проучване.

Последни бюлетини: