Зелени технологии и бизнес консуматори: Как индустрията може да допринесе за енергийната трансформация

Българската индустрия няма много останали възможности за електрифициране, защото почти всички процеси вече са извършени. Това обясни Ивайло Найденов, директор на Българската федерация на индустриалните енергийни консуматори. Той взе участие в най-мащабния регионален форум за зелената трансформация, иновациите и индустриите на утрешния ден – Green Week 2023, организиран за трета поредна година от Dir.bg и 3E-news.

Българската индустрия в епохата на декарбонизация

Според Найденов индустрията вече се е декарбонизирала доколкото е възможно с наличните технологии. Проблемни са някои процеси с висока температура в химическата, стъкларската или целулозно-хартиената промишленост, добави той. Въпреки това индустрията е най-енергоефективна, а членовете на БФИЕК изнасят продукция за 15 млрд. евро, обясни той.

От организацията смятат, че у нас има възможности за развитие както на ядрена енергия, така и на възобновяеми енергийни източници, зелен водород, дори като суровина. За целта е нужно да има предвидим енергиен пазар и стабилна регулаторна рамка. А не през няколкото месеца да се променя Закона за енергетиката например, обясни Найденов. Трябват инвестиции за рехабилитация на енергомрежата. А това ни засяга нас като бизнес консуматори, защото при винаги при нас идва сметката За бизнеса сега от особено значение е обучението и развитието на специалисти.

 

Видео с цялата дискусия: