Умният дом през 2023 г.

Умните домове и домашната автоматизация са термини, използвани при широка гама от решения за наблюдение, контролиращи и автоматизиращи различни функции в дома. За разлика от простите решения за домашна автоматизация (гаражните врати с моторно задвижване например), системите за интелигентен дом изискват уеб портал или приложение за смартфон, за да взаимодействат с автоматизираната система. Такива устройства могат да се управляват автоматично чрез Wi-Fi, което позволява на потребителя да регулира функции, като защитен достъп до къщата, температура, осветление, системите за аудио и домашно кино и др. Звучи добре, нали?

Технологиите за интелигентен дом не са изобретени само и единствено за нашето удобство и комфорт, но и за да спомогнат за решаване на най-наболелите екологични проблеми, свързани с пестенето на енергия и вода. Те могат да направят живота ни по-ефективен, без да експлоатираме експоненциално природните ресурси, с които разполагаме.

Но какви са трендовете и перспективите пред системите за умен дом днес, кои са най-новите и интересни устройства, които ни помагат да пестим енергия, както и (актуално!) какви са приложенията, базирани на изкуствен интелект, чрез които можем да управляваме своя интелигентен дом? Ще ви разкажем сега.

Най-новите тенденции в Smart Home технологиите за 2023 година

„Необичайните“ смарт устройства

Интернет на нещата (IoT) революционизира начина, по който живеем, работим и взаимодействаме със света около нас. Една тенденция, която се очаква да набере скорост през следващите години, е интегрирането на IoT технологията в неочаквани и по-малко традиционни устройства. Ярък пример за тази тенденция, например,  е появата на интелигентни огледала. Тези огледала не само отразяват вашето изображение, но също така ще ви предоставят информация и функции, които някога бяха запазена територия на единствено на смартфоните и компютрите. Тези умни огледала могат да ви покажат времето, вашия график, да ви предложат актуализации на новините и много повече.

Докато вървим напред във времето, можем да очакваме да видим IoT да бъде включен във все повече и повече ежедневни предмети, които използваме редовно. Представете си бъдеще, в което вашите умни домашни устройства работят заедно, за да отговорят проактивно на вашите нужди. Например, вашият интелигентен хладилник може автоматично да поръчва хранителни стоки, когато установи, че те са на изчерпване, вашето интелигентно осветление ще може да се включва, когато влезете в стаята, а вашият интелигентен термостат пък ще регулира температурата въз основа на предпочитаните от вас настройки. Възможностите са безкрайни.

Внедряването на IoT технологията в устройствата не само ще направи живота ни по-удобен, но и по-ефективен. С наличието на устройства, свързани и комуникиращи помежду си, можем да спестим време и енергия чрез автоматизиране на повтарящите се задачи, като включване и изключване на отопление, бойлери, техника и т.н. Освен това ще имаме достъп до огромен обем информация, която може да ни помогне да вземаме по-добри решения и да живеем по-здравословен и по-продуктивен живот.
Броят на текущите свързани IoT устройства в световен мащаб е около 13 милиарда, като това може и да изглежда зашеметяващо, но благодарение на 5G и другите нови технологии, тази цифра се очаква да нарасне двойно, достигайки до 25,44 милиарда IoT устройства до 2030 г.

Фокус върху ефективността

Революцията на интелигентния дом доведе до много вълнуващи нови иновации, които променят начина, по който живеем и взаимодействаме с домовете си. Една от най-важните тенденции, които движат тази революция, е фокусът върху енергийната ефективност. Внедряването на технологията IoT в интелигентните домашни устройства даде на потребителите много по-добро разбиране за това как да използват устройствата си и колко енергия консумират.

Например, използвайки интелигентни електрически крушки и уреди можете да наблюдавате консумацията на енергия в реално време и да правите съответните корекции. Това означава, че можете да намалите сметките си за енергия и да дадете своя принос за опазване на околната среда. Освен това, като имате по-подробно разбиране за потреблението на енергия, можете да идентифицирате областите, в които можете да направите подобрения и да оптимизирате използването на енергия.

Тенденциите в интелигентния дом са изминали дълъг път, но все още има много място за растеж. С нарастващото търсене на енергийно ефективни продукти и нарастващата популярност на интелигентните домове, можем да очакваме да видим непрекъснат растеж и иновации в тази област. От разработването на нови и по-ефективни смарт устройства до интегрирането на възобновяеми енергийни източници в нашите домове, бъдещето на интелигентните домове изглежда все по-ярко.

Още домашна автоматизация и взаимосвързани устройства

Тази тенденция се отнася до нарастващия брой устройства в домовете ни, които стават взаимосвързани и могат да се управляват дистанционно или автоматично. Това включва функции като контрол на термостата, отваряне/затваряне на гаражни врати и функциите за сигурност. Намаляващата цена на компонентите е една от причините за популярността на домашната автоматизация. Технологията продължава да се подобрява, правейки домашната автоматизация по-достъпна за хората. Тъй като все повече и повече устройства стават съвместими с домашната автоматизация, хората тепърва ще откриват, че е още по-лесно да контролират домовете си от разстояние.

Тази технология предлага не само удобство, но и спокойствие за тези, които са загрижени за сигурността. С възможността да контролират различни устройства от отдалечено място, собствениците на жилища могат да наблюдават домовете си, дори когато не са там. Взаимното свързване на устройствата и домашната автоматизация също може да бъде полезно от гледна точка на устойчивостта, тъй като ще помогне да се наблюдава потреблението на електричество и вода в нашите домакинства, правейки ги по-ефективни и по-добри за околната среда!

Увеличаване на използването на устойчиви материали и процеси

Устойчивите строителни материали (зелени) и практики стават все по-разпространени, тъй като хората все повече осъзнават предимствата им. Увеличеният брой сертификати, присъждани на устойчиви строителни проекти, е свидетелство за тази нарастваща тенденция. Зеленото строителство става все по-популярно, тъй като хората осъзнават ползите, които може да предложи, като икономия на енергия, по-добро качество на въздуха и намалено въздействие върху околната среда.

Има много различни видове устойчиви строителни материали и практики, които могат да се използват, включително зелени покриви, слънчеви панели и естествена изолация. Тези материали и практики не само помагат да се направят сградите по-щадящи околната среда, но и могат да ви спестят пари в дългосрочен план. Важно е да се отбележи, че устойчивото строителство не трябва да бъде скъпо или трудно. Има много прости начини да направите една сграда „по-зелена“, като например оборудването и с LED крушки, инсталиране на филтри за вода, наблюдение на потреблението на енергия или като използваме рециклирани материали. С напредъка на технологиите и нарастващия интерес както от страна на потребителите, така и от компаниите, прогнозираме, че тази тенденция ще си проправи път в индустрията на интелигентните домашни технологии.

Опазването на водата става решаващо в интелигентните домове

Умните домове се развиват и се адаптират към новите тенденции и технологии, като една от най-важните области на фокус е опазването на водата. Тъй като светът осъзнава все повече необходимостта от опазване на водата, интелигентните домове предприемат стъпки за намаляване на използването им и създаване на по-устойчива жизнена среда.

Има няколко начина, по които интелигентните домове насърчават пестенето на вода и един от най-популярните е чрез инсталиране на кранове и душове с нисък поток. Тези приспособления намаляват количеството използвана вода, без да оказват влияние върху ежедневието и допринасят за общото спестяване на вода. Друг начин, по който интелигентните домове пестят вода, е чрез използването на функции за домашна автоматизация, които позволяват на потребителите да наблюдават и проследяват потреблението на вода, като им помагат да идентифицират области, където могат да направят корекции, за да спестят още повече вода. Освен това системите за събиране на дъждовна вода стават все по-популярни в интелигентните домове. Тези системи събират дъждовна вода от покрива и я съхраняват в резервоари за по-късна употреба, като поливане на растения или почистване на тоалетните, и могат не само да спестят пари на собствениците на жилища от сметките им за вода, но и да помогнат за запазването на този ценен ресурс. Като цяло опазването на водата се превръща в решаващ аспект на интелигентните домове и се очаква да продължи да нараства по важност през следващите години.

Освен умен – и енергоспестяващ дом

Според Ofgem – енергийният регулатор на Великобритания, към 1 април 2022 г. едно средно домакинство е използвало 2900 kWh електроенергия и 12 000 kWh газ. Като цяло, потреблението на енергия може да бъде по-високо или по-ниско от средното и това разбира се ще бъде отразено в сметките ви. Намаляването на потреблението на енергия може да намали сметките, а технологията за интелигентен дом може да ви помогне да направите именно това.  Относно България е достатъчно да споменем, че нашата страна е втора сред държавите членки на Европейския съюз по ръст на потреблението на електроенергия през 2021 г. С оглед последните събития и енергийната криза през миналата година, потреблението на електроенергия в страната е намаляло с 0,88 процента. Като цяло, обаче, ако говорим за енергийната ефективност на българските жилища, нещата никак не са розови. Ето какво може да направим за да я подобрим, що се отнася до технологичните джаджи:

Поемете контрол над отоплението си с интелигентен термостат

Независимо дали сте вкъщи или в движение, интелигентният термостат ви позволява да контролирате отоплението си с вашия смартфон или таблет, за да можете да спестите пари. Интелигентните термостати имат едно основно предимство – ако забравите да изключите отоплението, преди да излезете, или знаете, че ще се приберете по-късно от планираното, просто докоснете екрана на приложението на вашия смартфон за да го изключите. Няма да търпите загуба на енергия или с други думи да давате пари за отопление на празен дом. Важно е, че  можете да зададете и свой собствен график, така че отоплението да се включва автоматично и само когато искате. Освен икономия, интелигентните термостати ще ви накарат да се чувствате супер удобно. Седейки удобно на дивана, ако ви е студено – просто докоснете контролите на приложението, за да усилите интензитета на отоплението си, без дори да се налага да давате пауза на филма, който гледате, например.

Заменяме обикновените крушки с умни

Традиционните електрически крушки са изобретени преди повече от век и са изключително неефективни, като преобразуват само около 5% от електричеството, което използват във видима светлина. Оттогава насам технологията се развива бързо и днешното LED осветление може значително да намали въглеродните емисии в дома ви.

Изборът на интелигентно LED осветление може да ви помогне да спестите още повече енергия и пари. Излезли сте навън за да купите нещо и сте забравили включено осветлението? Няма проблем! Бързо докосване на една иконка от телефона директно спира светлините в хола, без да се връщате обратно у дома. Разбира се, и тук също можете да задавате графици за дистанционно включване, изключване или дори за регулиране цвета и яркостта на електрическите умни LED крушки.

Инсталираме интелигентен измервателен уред, за да следим потреблението на енергия

Снабдявайки се с интелигентен измервателен уред можете да следите потреблението на енергия и съответно разходите – почти в реално време. Въоръжени с тази информация можете да видите къде и колко харчите  и откъде можете да спестите. Например, като пуснете пералнята си по това време, когато тарифата е по-ниска, или като вземете по-кратък душ, за да пестите вода и енергия. Можете дори да зададете предварителен бюджет и да проверите дали сте на път да го спазвате, което ще ви помогне да промените навиците си и да намалите сметките си.

Добавяме и умни контакти и щепсели

Според някои статистики,  можете да спестите не малко от парите си, като не оставяте уредите в режим на готовност, когато не ги използвате. Повечето уреди могат да бъдат изключени от контакта без проблем, но ако все пак ви е трудно да достигате до контакта, режимът на готовност често е много по-лесният вариант. За да ви отърве от подобен проблем на пазара се предлагат различни умни щепсели и контакти, които ще ви позволят да изключвате уредите от електрическата мрежа само с едно бързо докосване на съответното приложение.

Сигурността преди всичко

Няма нужда да споменаваме колко важна е сигурността за вашия дом. За щастие, съвременните технологии предлагат цял куп възможности за интегриране на различни интелигентни уреди и джаджи, които да ни помогнат в това начинание. Ето няколко интересни примера:

Ще познаете истинския интелигентен дом още преди да сте прекрачили входната му врата. Някои от най-полезните свързани с него домашни джаджи се намират още в самия двор, отвън, като се започне с външните камери за сигурност. Изборът на охранителни камери е голям – на пазара има всякакви модели, като търсим тези с висока разделителна способност, които са устойчиви на атмосферните влияния, и по възможност не само да умеят да заснемат видео, задействано от движение, но и да хвърлят ярка видима или невидима светлина върху всичко, което се движи във вашия имот. Моделите са безжични и се инсталират за минути, като е добре да изберем такива, които предоставят детайлно (поне 2K видео) с цветно нощно виждане, което осигурява точно и интелигентно откриване на движението, както и да предлагат изобилие от опции за интегриране.
Когато искате да проверите дали на вратата ви чука доставчик, желан или нежелан гост, видео звънецът ще ви позволи да видите кой е там, без да ставате от дивана. Освен това удобство, видео звънците могат да служат като първа линия на защита срещу кражба на имущество и нахлуване в дома. Те не само ви позволяват да виждате и говорите с човека отвън, но също така записват кадри на посетителите, които се приближават до вратата ви, докато сте далеч или не можете да отговорите.

Друга технологична джаджа, която е добре да имате на входната си врата, е интелигентната ключалка. Вероятно най-важната част от един наистина интелигентен дом, тези устройства предлагат както сигурност, така и удобство, като ви позволяват да идвате и да си тръгвате, когато пожелаете, и да наблюдавате кой влиза и излиза от дома ви, докато ви няма. Налице на пазара са голям брой надеждни и универсални интелигентни брави, която ви позволяват да заключвате и отключвате вратата си с вашия глас и пръстов отпечатък, както и чрез клавиатура, мобилно приложение или традиционен ключ.

Свързващото звено

Настройването на вашия интелигентен дом днес е по-лесно от всякога, но изборът на правилната система за интелигентен дом, която да обедини вашите устройства и да ги накара да работят и да се разбират заедно, е решение, което заслужава сериозно внимание. Преди да започнете да правите покупки, трябва да направите правилния избор за това как ще обедините целия този хардуер и техника, като днес са налице няколко много добри опции, от които да избирате – гласовите асистенти, базирани на изкуствен интелект ще ви предоставят безкрайни възможности

Amazon Alexa

Дигиталният асистент се появи през вече далечната 2014 година в лицето на оригиналният смарт високоговорител Amazon Echo, като днес вече с него може да контролирате не само огромен брой високоговорители но и всякакви други смарт устройства. Освен че отговаря на въпроси относно времето и графика ви, Alexa може да се свърже и с различните интелигентни домашни устройства, които притежавате, и да ги накара да комуникират помежду си. В интелигентния дом Alexa може да идентифицира и контролира съвместимите устройства във вашата домашна мрежа. Това е по-прост процес, отколкото е с, да речем, HomeKit на Apple: просто докосвате Add Device в приложението Alexa, за да направите точно това, или може да помолите Alexa с гласова команда да сканира за нови джаджи. Гамата от съвместими комплекти е зашеметяваща и се увеличава с всеки изминал ден.

Apple HomeKit

HomeKit е софтуерно решение, вградено в устройствата на Apple, като идеята е проста – вместо да имате куп различни интелигентни домашни приложения на вашия смартфон, които не е задължително да се синхронизират едно с друго, Home Kit ги обединява, превръщайки се в контролен център за вашите устройства. Всичко се контролира чрез приложението Home на вашето iOS, iPadOS или macOS устройство и както бихте очаквали, всичко работи и със Siri. Можете използвате приложението Home, за да промените температурата на интелигентния термостат или да изключите осветлението, а може и да накарате Siri да го направи вместо вас. Всъщност Apple HomeKit има две части. Самият HomeKit е протокол, софтуерна технология, която устройствата трябва да спазват, за да получат достъп до другите устройства в мрежата (също така е супер сигурен, тъй като Apple приема криптирането много сериозно). Другата част ще видите на вашия iPhone, iPad или Mac –  като приложението Home.

Google Assistant

Отговорът на Google относно Alexa се появи с високоговорителите Google Home през 2017 и подобно на гласовия асистент на Amazon се разви далеч отвъд високоговорителите. Когато става въпрос за управление на интелигентния дом, Google Assistant работи в тандем с приложението Google Home на вашето устройство с Android или iOS. Добавянето на нови устройства е толкова лесно, колкото докосването на бутона и сканирането на вашата мрежа. В зависимост от приложенията можете да правите неща като включване и изключване на устройства, промяна на настройките и (както при Alexa) настройване на рутинни процедури, които комбинират множество действия..