Умни и икономични технологии – стилен и интелигентен начин да създадете уют във Вашия дом

Отоплението на къщата или апартамента вече може да се регулира лесно и удобно през телефона. А това е малка част от общата зелена картина на Европа

Топлата есен тази година позволява на хората по-дълго да се радват на комфортни температури в домовете си, без да прибягват до услугите на топлофикация или да палят печките. Но всяко „циганско лято“ си има своя край, а след него идва студеното време и по-високите сметки за енергия – било то за парно или за климатик.

Но съвременните технологии вече предлагат интелигентни начини за намаляване на високите сметки за отопление на домове и офиси. А ключът за това се крие в малките „машинки“, наречени „умни“ термостати и термоглави. Всъщност умното отопление ни осигурява лесен достъп до информацията къде и колко харчим, за да ни е топло в жилищата, като едновременно с това ни предлага начини за оптимизиране на отоплението, като графици и сценарии, и така ни помага да пестим. Процесът по инсталиране и мониторинг на умно отопление у дома вече е доста лесен и интуитивен. И именно от Legrand показват нагледно колко удобно и комфортно може да бъде в нашите жилища, без да се налага да треперим от думите „топлинен счетоводител“ и „високи сметки“. Както термостатът, така и термоглавите за радиаторите могат да бъдат вече и интелигентни, а използвайки дори гласови команди може да зададете желаната от вас температура или да стартирате предварително персонализиран график за отопление. Умните устройства на Legrand работят с приложението Home+Control, което е съвместимо с всички съвременни смартфони. А елегантният дизайн е само част от чара им. И, разбира се, устройствата работят с всички достъпни wi-fi мрежи, като конфигурацията отнема само няколко минути. За монтажа на самите умни термостати и термоглави вече се препоръчва намесата на техник, съветват от компанията.

Защо са ни нужни умни термостати и термоглави?

По данни на френската агенция за екологичен преход ADEME, с около 7% спада консумация на енергия с всеки 1 градус намаляване на температурата. Последващите изследвания и анализи при умните уреди показват, че енергийните спестявания достигат до 15%. И това се постига чрез разумно потребление и употреба на смарт технологии. Потреблението и спестяването вървят ръка за ръка, така че мерките за енергийна ефективност на дома не бива да се забравят в никакъв случай. Все пак е добре винаги да си спомняме, че най-добрата енергия е спестената. Този постулат е и в основата на Европейските зелени политики, към които се стремим всички като общество.

А политиките на локално ниво се водят точно от потребителите. Вече е възможно с интуитивно приложение за смартфон хората да следят енергийната консумация в своите жилища и с няколко натискания да променят средата в помещенията. Чрез приложението човек може да създаде и седмичен график с конкретна температура за всяка стая на дома си, в определено време. Тези графици могат и лесно да се променят, но най-важното е, че те реално ни помагат да пестим енергия и пари.

Но по-важното е, че всеки може да контролира температурата в дома си лесно и от разстояние. Всичко става чрез приложението Home + Control и може да се прави както ръчно, така и гласово. Смарт джаджите лесно се инсталират и потребителите имат възможност да разширят системата с допълнителни свързани термоглави за управление на температурата стая по стая, припомнят от компанията.

За апартаменти на централно отопление (ТЕЦ) най-подходящи са умните термоглави Netatmo. Освен създаването на графици и управлението от разстояние, друга умна функция на термоглавите Netatmo е че автоматично изключват отоплението, когато има отворен прозорец или е включен климатик. Така допълнително се намаляват загубите на енергия.

С умните термостати и термоглави може да се контролира консумацията на топлоенергия в къща, жилище в блок или цял офис. И това се случва независимо с какво се отопляваме – термопомпа или котел на газ, пелети, дърва… С термостата Smarter with Nеtatmo можете да контролирате дори и домашния си климатик.

Хубаво е да се знае, че всяка къща си има специфичните нужди за отопление, така че консултация винаги е добре да се направи първо със специалисти. Експертите на фирмата са готови да помогнат и в тази насока. В техния YouTube канал пък могат да бъдат открити различни добри практики и варианти за отопление, както и монтаж на смарт устройствата.

Именно чрез контрол и мониторинг на топлинната и електрическата енергия се постига реалното спестяване на средства. Самите смарт устройства вече дори комуникират помежду си и имат самообучителни функции на база ежедневни навици на потребителите и поведението на жилището. Тези умни решения ще бъдат все по-важна част от ежедневието ни, защото новите енергийни изисквания налагат и интелигентни решения за по-зелени сгради.

Умните устройства са крайната точка, която консуматорите виждат и активно могат да контролират. Но цялостното обновяване на един дом изисква дългосрочни мерки, саниране на сградата, модерни решения за прозорци, покриви и системи за отопление и охлаждане в съчетание с ВЕИ източник на енергия. Този процес е времеемък, но България устойчиво влага повече усилия в тази посока. Зелената промяна среща масово обществено одобрение, а и ефектите от нея са значими: повишаване на качеството на живот и подобряване на здравето. Умните термоглави и термостати ни помагат не само да следим консумацията на енергия, ами и да взимаме адекватни мерки в случай на проблем. И това се случва без да правим компромис с домашния комфорт и топлина.

Зелени технологии за топлина и по-чист въздух: (Р)еволюция за запазване на природата.

Чрез новите системи за отопление вече спокойно може да мислим по-отговорно и за опазването на околната среда и въздуха, който дишаме. Вече има и доказани факти, как технологии и умни решения намаляват вредните емисии във въздуха около нас. Особено видно е това през зимата в големите градове. Именно урбанизираните територии зимно време страдат, заради остарелите системи за отопление, които стават все по-безполезни и неточни в съвременния свят. В модерните общества хората вече масово използват услугите на централното топлоснабдяване, като най-добрата мярка за ограничаване на замърсяването на въздуха. Масово жилищата са снабдени с различни „умни решения“, които дават информация не само колко енергия пести даден потребител, ами и как допринася за опазването на околната среда.

Целият процес за зелена трансформация пряко засяга здравето и комфорта ни на живот и работи в посока на подобряване на нашето ежедневие. Нужна е дори и промяна в мисленето на потребителите. Всичко това може да става бързо и лесно, без хората да се стресират зимно време от големи сметки за отопление.