По-умен, по-евтин, по-добър

Интелигентните домове са пътят към енергийни икономии

Всичко започна с изобретяването на едно просто устройство – термостата. По днешните стандарти, той се превърна в катализатор за един от най-големите пазари в областта на технологиите, този на домашната автоматизация. Домашна сигурност, управление на уреди, наблюдение на потреблението на енергия, полезни лични асистенти и наблюдение и контрол на нашата среда по всяко време от всяка точка на света – всички тези сфери и дори още влизат под шапката на това, което сме свикнали да наричаме „интелигентен дом“.

Днес индустриите, които поддържат т.нар. умни домове, продължават да растат с бързи темпове и няма да спрат, защото те са основен инструмент за постигане на енергийна ефективност. Във времена на по-скъпа енергия и по-проблемни доставки, спестяването на излишната консумация е един от най-сигурните начини да не пострада домашния бюджет. Който и експерт да попитате, той ще ви отговори, че бъдещето определено изглежда принадлежи на домовете, които най-много се доближават до стандартите за висока енергийна ефективност. А тя се постига с комбинация от фактори – от една страна при самата архитектура и планиране, а от друга при оборудването и използването на умни и енергоспестяващи уреди и мрежи, каквито вече са масово достъпни.

Спрете изтичанията

В последните години много се говори за „енергийно неутрални“ и „пасивни домове“. Неутрални в случая означава такива, в които разходът на енергия на годишна база не прехвърля енергията, която е произведена от самите тях. „Пасивните“ пък се стремят към много по-ниска, близко до минималната консумация.

За да постигнем пасивен дом, голямо значение, разбира се, имат и архитектурата, инженеринга и използваните строителни материали и изолация. За да отговаря на изискванията да бъде наречена „пасивна“, една къща трябва например да консумира за отопление и охлаждане не повече от 15 kWh на квадратен метър за година, общото потребление на първична енергия за отопление, вентилация, топла вода, домакински електроуреди и осветление не трябва да надхвърлят 120 kWh на квадратен метър за 12 месеца и сградата трябва да бъде много добре изолирана. За да бъде постигнат стандарта се правят тестове и при разлика в налягането между вътрешния въздух и този отвън от 50 Ра, през сградната обвивка не трябва да преминава повече от 60% от целия вътрешен обем на въздуха в сградата на час. Също така термалният комфорт означава, че не повече от 10 часа на година температурата вътре може да превишава 25 градуса.

Ако домът или офисът е вече изолиран, запазва енергията повече вътре, отколкото я губи и дори вече имате собствено производство на електроенергия, например чрез соларни панели, но това далеч не изчерпва възможностите за подобрение на ефективността. Дори без никаква инвестиция, малките стъпки в тази посока включват промяна на навиците. Типични съвети в тази посока са използване на енергоспестяващи уреди и осветителни тела и поддържането на малко по-висока вътрешна температура през лятото и малко по-ниска през зимата. Всеки градус по-нагоре за затопляне или по-надолу за охлаждане увеличава консумираната енергия с 6 до 8%. Често срещана грешка е да поставяте термостата на по-ниска температура, но това няма да охлади дома ви по-бързо.

Това, което ни интересува повече обаче, са многобройните възможности за оптимизация, свързани с технологии, които в момента са налични, някои и на доста прилична цена. На запад съществуват т.нар. енергийни одитори, на които можете да платите, за да огледат дома ви и да дадат съвети как да оптимизирате консумацията. Тук обаче, понеже си разбираме от всичко, както знаем, можем да започнем с употребата на енергийни монитори, които да ви показват каква е реалната консумация на енергия от отделните уреди или общо. Има различни варианти за това на пазара, с различна степен на функционалност. Най-базовите са просто контакт с дисплей, който показва моментната консумация. Някои от най-интересните, като Sense, се свързват с таблото ви и след това по безжичен път предават данни към смартфона (iOS, Android) или web апликация. Интересното при него е, че той използва machine learning да идентифицира енергийните сигнатури на различните уреди и да следи тяхната дейност (ако направи грешка, може да посочите ръчно). Така може да откриете лесно откъде се появяват излишните разходи в енергийните ви сметки, особено защото можете да въведете и цената на киловат, която да ви се пресмята директно. В приложението ще видите дали сте изключили ютията преди да излезете и можете да си поставяте аларми кога се включват и изключват отделните уреди. Системата следи както умни, така и обикновени устройства като гаражна врата например. Може да поставяте цели в консумацията на енергия. Има интеграция дори с Alexa и Google Assistant, както и привлекателни и полезни графики.

Стъпка по стъпка към умен дом

Закупуването на умни контакти е най-базовото, което може да направи един собственик. Те са на достъпни цени, а предлагат доста разнообразни варианти за спестяване на енергия, тъй като особено моделите, които идват с Wi-Fi, могат да се контролират дистанционно. Така например може да си включите климатика преди да се приберете. Също така доста от тях са програмируеми и можете да решите проблема с всички по-големи уреди, които консумират енергия в режим на изчакване, просто като ги изключвате вечер. Някои предоставят подробна разбивка на това колко време е било включено вашето устройство през целия ден, неговото среднодневно време на работа, вашите (приблизителни) месечни и дневни разходи за електроенергия и средната ви консумация на енергия във ватове. Други просто дават бегъл преглед на часовете, използвани за определен период от време.

В крайна сметка, най-добрият интелигентен контакт за вас е този, който лесно взаимодейства с продуктите, които вече имате, особено с всички интелигентни високоговорители и дисплеи. Например, ако харесвате Siri или сте запален потребител на iPhone, ще получите най-доброто изживяване от контакт, който поддържа протокола HomeKit на Apple. По същия начин, ако вече използвате Amazon Alexa или Google Assistant, не забравяйте да вземете модел, който поддържа избрания от вас гласов асистент. Със smart контакти повечето ви уреди могат да станат изведнъж „умни“, без да се налага инвестиция в скъпи модели. Или поне така беше досега, защото съвсем скоро повечето от новото оборудване за интелигентен дом ще е съвместимо, независимо от производителя, но затова – малко по-долу.

Друга разумна покупка е интелигентния термостат. Съвременните модели могат да намалят разходите ви за отопление и охлаждане с до 15 процента, казват експерти. Те работят, като научават навиците ви и автоматично регулират температурата. Например, ако сте склонни да намалите температурата преди лягане в 22 часа, устройството ще започне да прави тази настройка автоматично. Доста от интелигентните термостати могат да бъдат управлявани от приложение, независимо дали сте вкъщи или не. Така че, ако графикът ви се промени неочаквано, все още можете да контролирате разходите си за отопление и охлаждане от дланта на ръката си. Енергийната ефективност ще се увеличи допълнително, ако термостатите се окомплектоват с различни сензори в отделните помещения.

Автоматизирането на вашето осветление също може да ви помогне да спестите. Инсталирайте димери и сензори за движение, които да изключват лампите, когато напуснете стаята.

В каквато и посока да тръгнете, намаляването на консумация на енергия е добро не само за природата, но и за джоба ви. Така че говорим за win-win ситуация във всеки случай. A управлението на всичко това може да става от смартфона ви.

 

Matter - протоколът, който има значение

Ако трябва да обобщим, за да направите базова инсталация за умен дом днес, са нужни няколко условия, като процесът е доста по-опростен отколкото преди години. Първото, разбира се, е работеща мрежа с връзка, като досега това изискваше и интернет достъп. Трябва да осигурите постоянен Wi-Fi сигнал, в обхвата на който да са разположени вашите интелигентни уреди и сензори. След това идват интелигентни устройства, които бихте искали да добавите към домовете си, като термостати, контакти, детектори за дим или крушки. Те трябва да се управляват от някаква централизирана система и удобният начин за това са смарт говорител или домашен асистент, като Apple Home Kit, Amazon Echo, Google Assistant и др.

Избраните от вас IoT устройства обаче трябва да са съвместими едно с друго. А това досега често беше проблем. Тъй като производителите са стотици, понякога тези интелигентни уреди и контролери не са толкова добри в съвместната си работа, колкото бихте очаквали. Това може да създаде сериозно предизвикателство за настройката на цялата система или да изисква закупуването на допълнително оборудване. Проблемът със съвместимостта беше толкова отчетлив, че беше основна пречка пред желанието на много потребители да преминат към по-умни домове.

Това е на път да се промени в голяма степен благодарение на два стандарта за цялата индустрия, наречени Matter и Thread, в които участват повече от сто водещи технологични компании. Matter ще накара устройствата в основните интелигентни домашни системи да работят по-добре заедно, а Thread ще подобри връзките между тях.

Matter, познат преди като Project Connected Home over IP (CHIP), е набор от протоколи, който гарантира, че вашето интелигентно домашно устройство ще може да комуникира с много други себеподобни, дори и да не са произведени от същата компания. Това става с общодостъпен за компании в сферата стандарт, който те използват вече в оборудването си. Докато новата ви смарт ключалка или термостат носи логото на Matter, ще можете да я свържете към съвместими със стандарта платформи, приложения и асистенти, да добавяте повече устройства към домашната си мрежа, интелигентния домашен асистент и любимите си приложения само с няколко докосвания на телефона си. Много устройства Nest примерно – като новите Nest Wifi Pro и Nest Hub Max – могат да действат като център за свързване на всички ваши устройства Matter, така че не се нуждаете от друго специално оборудване.

Thread е друг специален безжичен протокол. Той допълва сертифицираните от Matter устройства по много важен начин. Като базиран на mesh свързаност с ниско потребление протокол, Thread създава офлайн среда с ниска латентност, в която е възможно незабавната директна комуникация данни между устройствата в мрежата. Това осигурява нещо много важно – цялата система може да продължи да работи заедно, дори ако връзката с интернет се изгуби. Ако едно устройство се повреди, друго може да се влезе в употреба, за да поддържа сигнала, което позволява на връзката да се възстанови. Нововъведението е огромен скок напред за офлайн сферата на домашната автоматизация. Интелигентните домове от миналото ставаха безполезни, когато интернет услугата прекъсваше. Thread работи заедно с вашата домашна Wi-Fi мрежа, като същевременно разширява обхвата ѝ и я прави по-надеждна.

Много нови интелигентни крушки, ключалки, сензори и други умни домашни устройства поддържат този протокола. Ниската консумация на енергия пък означава, че устройства на батерии, като детектори за дим, брави на врати и сензори за движение, могат да работят години наред без нужда от смяна на захранването. Изпълняването на команди става и по-бързо, твърдят разработчиците.

За да се възползвате от Thread, ви е нужен т.нар. Thread Border Router. Този тип технология обаче вече се вгражда в най-новите смарт асистенти, като Nest Wifi Pro, Nest Hub от второ поколение, Nest Hub Max, Apple TV 4K (второ поколение), Apple HomePod mini, Amazon Echo и други.

Първата официална версия на Matter (1.0) бе публикувана официално през октомври 2022 г., така че тепърва ще наблюдаваме мащабните ефекти от нововъведенията в тази сфера. А с него и навлизането на Thread инсталирането на система, която да направи дома ви умен, ще тава все по-достъпно дори за технически не толкова подготвените потребители. Което в крайна сметка би трябвало да направи тези системи толкова популярни, колкото и класическата черна и бяла техника. Бъдещето е умно.