Енергията, която предоставят възобновяемите източници, е непостоянна, а това създава проблеми пред операторите

Трябва да се научим да управляваме и използваме тази енергия, защото е с изключително ниски оперативни разходи, което води до по-голяма добавена стойност“ – това каза Ангелин Цачев, изпълнителен директор на Електроенергийния системен оператор (ЕСО)

Енергията, която предоставят възобновяемите източници, е непостоянна, а това създава проблеми пред операторите, било преносни или преразпределителни дружества. Трябва да се научим да управляваме и използваме тази енергия, защото е с изключително ниски оперативни разходи, което води до по-голяма добавена стойност – това каза Ангелин Цачев, изпълнителен директор на Електроенергийния системен оператор (ЕСО) по време на най-мащабния регионален форум за зелената трансформация, иновациите и индустриите на утрешния ден – Green Week 2023, организиран за трета поредна година от Dir.bg и 3E-news.

 

Възобновяемата енергия, бъдещето на водорода и новите климатични технологии

В сесията посветена на „Възобновяемата енергия, бъдещето на водорода и новите климатични технологии“, Цачев посочи, че заявленията при тях надхвърлят 40 000 мегавата и въпреки че не знаят каква част ще се осъществят, като оператор се готвят да посрещнат това предизвикателство.

По думите му възобновяемите мощности водят до три основни предизвикателства – присъединяването, управлението на мрежата и максимално ефективното използване на възобновяемата енергия.

Третото тепърва идва на дневен ред. „В България товарът в системата през лятото е около 4500 мегавата. Половината от тях идват от АЕЦ, а останалите – от соларните централи“, обясни Цачев. Той допълни, че ако енергията от соларните централи няма да може да бъде използвана, тя трябва да бъде изнесена, но няма къде, защото в съседните страни вече имат изградени достатъчно соларни централи.

На въпроса къде да бъде употребена тази енергия Цачев предложи два подхода: енергиен коридор, който да свързва цяла Южна Европа със Северна, и производство на зелен водород. Според него двата подхода трябва да се развиват паралелно.

В тази връзка главният изпълнителен директор на „Електрохолд България“ Карел Крал сподели, че тяхната цел е по-скоро зелено потребление, а не производство. „Това е много важно на ниво присъединяване на ВЕИ мощности – да произвеждаме там, където потребяваме“, подчерта той. Крал сподели за административния аспект, с който се сблъскват – от 300-400 заявки през 2019 г. за новите присъединявания на тяхната мрежа са стигнали до 11 000. „На всички даваме становище за присъединяване. В Германия, например, се събират накуп и се разглеждат съвместно“, даде за пример той. Вторият аспект е технически – преносните оператори, които отговарят за балансирането на мрежа, за да няма спиране.

Тук дойде и изказването на Цачев, който подчерта, че финансовият ресурс е налице, но човешкият липсва. „Кадрите са най-ценното, което ни трябва, те са в основата на цялата зелена трансформация“, каза той.

 

Видео с цялата дискусия: