Ядрена енергетика на фокус: Започват експертни дискусии за ролята на АЕЦ в декарбонизацията на икономиката

От Българския атомен форум Булатом канят всички заинтересовани страни да участват в поредицата от дискусии за ролята на ядрената енергетика в устойчивото развитие на България

Основният липсващ енергиен аспект в Плана за възстановяване и устойчивост е ядрената енергетика и много хора се питат защо това е така. Най-логичният отговор че в случая говорим за План и проекти, които ще помогнат на страната ни да се възстанови от кризата от COVID-19 с идеята да се създадат устойчиви модели на развитие на бизнеса и предприятията при последващи кризи. Ядрената енергетика е ключова за Европейската зелена сделка и това бе потвърдено нееднократно от експертите в Брюксел.

Но проектите там са свързани с дългосрочни визии развити, по които страните в Европа буквално са на два противоположни полюса: Германия и Австрия продължават да са категорично против ядрената енергетика като преходен вид гориво. На обратното мнение е Франция, която подкрепя всячески ядрената енергетика. Полша пък дори планира мащабни проекти за изграждане на няколко ядрени блока. САЩ и Великобритания пък вече открито обявиха планове за активно развитие на ядрената си енергетика.

България също е възприела курс в посока развитие на ядрената енергетика, запазване и изграждане на нови мощности.

Темата за нов ядрен проект в България се дискутира прекалено много – и не достатъчно: от една страна, много идеи се генерират и менят спрямо настроенията на правителството; от друга, липсва задълбоченият експертен дебат. Последната актуална идея е да се изгради 7-ми блок на площадка край АЕЦ „Козлодуй“, който ще бъде по различна технология от руската. За целта има специално създадено предприятие, което вече десет години работи с идеята да разработи цялостен и смислен проект, който да бъде осъществен. И докато „АЕЦ Козлодуй – Нови мощности“ напредва с проекта, то част от управляващата коалиция въобще не е сигурна в идеята да се продължава ядрената индустрия у нас. Подобни прозелени идеи засега не са възприети от управляващата коалиция. Същите тези хора обаче до момента не знаят какво да правят с оборудването за другия ядрен обект – АЕЦ „Белене“, който според специалистите може да бъде изграден по-бързо от нов блок на „Козлодуй“.

Благодарим Ви, че се интересувате от статията:

Ядрена енергетика на фокус: Започват експертни дискусии за ролята на АЕЦ в декарбонизацията на икономиката

За да видите цялото съдържание е необходимо да влезете в профила си или да се регистрирате.

Регистрацията в сайта realtimefure.bg е безплатна.

Copyright © 1998-2022 Dir.bg