Планът за бизнеса

Мерките, които могат да направят малките и средни компании у нас по-иновативни и ефективни

Основната цел на Плана за възстановяване и устойчивост е да способства икономическото и социално възстановяване от кризата, породена от пандемията от COVID-19, но и да положи основите за зелена и цифрова трансформация, която ще доведе до по-иновативна, ефективна и просперираща икономика.

По време на служебния кабинет в Плана бяха заложени редица проекти и реформи в тази насока, като това включва конкретни мерки за подкрепа на малките и средни предприятия и за насърчаване на start-up средата в България. 

МСП, които са гръбнакът и на българската, и на европейската икономика, бяха сред най-засегнатите от Covid-19 кризата. В същото време са налице и други предизвикателства: основните играчи на световно ниво, които движат иновациите и създават благоприятни екосистеми за развитие и насърчаване на технологиите, са американските и китайските BigTech гиганти. Могат ли по-малките технологични компании в Европа и България да се конкурират с тях, ако не бъдат подпомогнати с благоприятна за развитие среда и държавни и европейски инициативи и политики?

По линия на цифрова трансформация и по-устойчиви бизнес модели българските компании изостават значително от европейските. Принудителното физическо дистанциране в резултат от разпространението на COVID-19 подчерта необходимостта от изграждане на информационно общество, което се възползва активно от дигиталните технологии. Същевременно изключително важна за създаването на благоприятна бизнес среда е цифровизацията на публичните услуги и административни услуги.

Благодарим Ви, че се интересувате от статията:

Планът за бизнеса

За да видите цялото съдържание е необходимо да влезете в профила си или да се регистрирате.

Регистрацията в сайта realtimefure.bg е безплатна.

Copyright © 1998-2022 Dir.bg