Има ли истинска мобилизация за декарбонизация на енергетиката

Изостряне на конфликта между „постигането на климатичните цели“ и „достъпност до енергия“ е сред основните проблеми на Плана за възстановяване и устойчивост.

Войната в Украйна влоши европейската енергийна криза. Няма изгледи за скорошно подобряване на ситуацията. Точно обратното. Санкциите срещу Русия имат и действието на бумеранг, което не трябва да се забравя. Първите признаци за задълбочаване са налице. Достъпността до енергия ще става по-трудна, независимо от мерките на Европейския съюз и на отделните национални правителства.

Напрежението по отношение на действията за смекчаване на климатичните промени ще се изостря. Глобалната верига за доставки на минералите, които са основни компоненти на технологиите за чиста енергия като слънчеви панели, вятърни турбини и батерии за електрическите превозни средства е нарушена. На световно ниво ситуацията се усложнява от влошените отношения между Китай и САЩ. Въпреки това Европа е категорична, че не само няма да се откаже, а и, че ще засили енергийния преход.

В допълнение към Националните планове за енергетика и климат бяха приети Планове за възстановяване и устойчивост, които трябва да подкрепят държавите за етапа на икономическо възстановяване след пандемията от COVID-19. Сега тези планове трябва да надхвърлят първоначалните цели, да надскочат етапа на икономическо възстановяване. Паралелно с това, в резултат на санкциите срещу вноса на въглища, обмислянето на ембарго върху руския петрол и газ много държави преработват вече действащите Планове за възстановяване и устойчивост. Процесът е динамичен и на различен етап за всяка от страните. Неслучайна е констатацията и в последния доклад на мисията на МВФ за България: „Високата енергийна зависимост от Русия представлява сериозна уязвимост“.

На този фон енергийният преход, започнал още преди пандемията COVID-19 продължава. В България тенденцията към по-зелени източници на енергия също е в ход, но, както установиха по време на дискусиите и българските енергийни експерти, процесът „е доста хаотичен“. Въпросът е дали първоначалният импулс от ентусиазъм след одобрението от Европейската комисия отрезвява или настройва към по-радикално енергийно мислене определени среди.

Благодарим Ви, че се интересувате от статията:

Има ли истинска мобилизация за декарбонизация на енергетиката

За да видите цялото съдържание е необходимо да влезете в профила си или да се регистрирате.

Регистрацията в сайта realtimefure.bg е безплатна.

Copyright © 1998-2022 Dir.bg