Идеи за 13 милиарда лева

След няколко опита Европа одобри българския План за възстановяване и устойчивост, чиято цел е страната ни да стане по-зелена, свързана, иновативна и справедлива. Каква е голямата картина на новия преход, заложен в Плана

Реформа в управлението на държавните фирми, нова енергийна структура, дигитализация на административния апарат, нови зелени политики. Това са само част от основните теми, обхващащи българския План за възстановяване и устойчивост, който през април 2022 г. бе одобрен от Европейската комисия.

Според чиновниците на ЕК, това е и един от най-зелените планове, одобрени до момента от Брюксел. Но ако до тук трябваше само да се изчистят приоритетите, които България си начертава за следващите години, то сега идва тежката част – реформите във всеки един от четирите компонента на Плана – Иновативна България, Зелена България, Свързана България и Справедлива България.

Някои от реформите са непопулярни и дори тежки, като например тези в енергийния сектор, но тяхното реализиране би помогнало на страната ни да преодолее дефектите в енергийната си сигурност и реално да има независима система на доставки и потребление на енергоресурси.

Въпрос на политики е как точно ще бъде постигнато това. Тук ще са и детайлните разговори с експертите от ЕК, които вече да са в ход.

НПВУ е началото на един дълъг и сложен преход, който от една страна ще трансформира българската икономика спрямо зелените цели на ЕС, а от друга страна ще даде стимули на предприятията в следващите години да се възстановят, но и да изградят устойчиви бизнес модели на поведение, съгласно новите зелени политики. 

Общата стойност на Плана е 13,5 млрд. лв., от които националното съфинансиране е в размер на 2,1 млрд. лв. Подготовката на проектите и по четирите стълба вече започна, а дали може да видим и първите плащания по тях до края на тази година зависи от държавните експерти и търговете за проектите. Плановете са до средата на 2026 г. всички заложени цели да бъдат изпълнени, а парите – разплатени. Ще има и междинни цели в Плана, които те първа се уточняват.

Благодарим Ви, че се интересувате от статията:

Идеи за 13 милиарда лева

За да видите цялото съдържание е необходимо да влезете в профила си или да се регистрирате.

Регистрацията в сайта realtimefure.bg е безплатна.

Copyright © 1998-2022 Dir.bg